

ESAM Konferanslarında Bu Hafta TİKA Başkanı Vardı
ESAM Konferanslarında Bu Hafta TİKA Başkanı Vardı
22.1.2016 00:00:00 Haberler
ESAM’da, “Vakıf Medeniyeti ve Türk Dış Politikasında TİKA’nın Rolü” konulu bir konuşma yapan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, “Yaptığımız yardımlar vakıf kültürümüzden ileri geliyor.
ESAM’da, “Vakıf Medeniyeti ve Türk Dış Politikasında TİKA’nın Rolü” konulu bir konuşma yapan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, “Yaptığımız yardımlar vakıf kültürümüzden ileri geliyor. Emaneti zayii etmeden ihtiyacı olana aktarmanın yolu, vakıf kültürü oluşundan kaynaklanıyor. Bizim milletimizin vakıf kültürü Orhan Gazi’ye kadar dayanıyor. Biz vakıf işinin dünyadaki en tecrübeli temsilcisiyiz, en iyisini biz yapıyoruz. Vakıf geleneğini çağın gereklerine göre yapıyoruz.”
Büyük devletler yardım yaparken “acaba yer altı kaynaklarının ne kadarını kullanacağız” diye hesaplar içine giriyorlar. Türkiye çıkarları beklentisinde yardımlar yapmıyor. Yardım yaptığınız yerlerde doğal kaynakları kullanırsanız, o insanları köleleştirmekten öteye gitmezsiniz. O insanlar size düşmanca bakarlar” dedi.
KAVMİYETÇİ ANLAYIŞLA YARDIM OLMAZ!
TİKA Başkanı Serdar Çam, bazı kesimlerden ‘Ne işiniz var Afrika’da ya da ne işimiz var Asya’da?’ şeklinde tepkilerin geldiğini belirterek, “Biz kavmiyetçi bir anlayışla yardım yapmıyoruz. Asya ya da Afrika açken burada duramayız. Hem Müslüman coğrafyası, hem atalarımızın diyarı, hem bir zamanlar Osmanlı toprakları. Yardımlar, üllkemizin prestijini artırıyor” dedi.
Abdurrahman KOCADAĞ/ANKARA -Milli Gazete
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, geçen yıl büyük kuraklığın yaşandığı ve birçok insanın çeşitli nedenlerden dolayı hayatını kaybettiği Somali’ye yapılan yardımların dünyada büyük dikkat çektiğini bildirdi. Çam, “Dünyada ilk defa bir devlet 300 milyon lirayı kısa sürede toplayıp Somali’ye yardım gönderdi. Milletimizin topladığı yardımlar dünyada dikkat çekti” dedi. Çam, Yardımlaşma konusunda milletimizin üstüne dünya da başka bir milletin olmadığına dikkat çekti.
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM) mutad Çarşamba konferanslarının konuğu olarak “Vakıf Medeniyeti ve Türk Dış Politikası’nda TİKA’nın Rolü” konulu bir konuşma yapan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Serdar Çam, milletimizin vakıf ve yardımlaşma geleneğinin, özellikle Türkiye’nin dışa açılmasından sonra TİKA ve diğer sivil toplum kuruluşları aracılığıyla bütün dünyada nasıl parmakla gösterilen yardımlar yaptığını anlattı. İhtiyaç yerlerine yapılan yardımların başarısındaki sebebin Türkiye’nin köklü bir vakıf kültürüne sahip olmasına bağlayan Çam, Somali’ye yapılan yardımı örnek verdi. “Dünyada ilk defa bir devlet 300 milyon lirayı kısa sürede toplayıp Somali’ye yardım gönderdi. Milletimizin topladığı yardımlar dünyada dikkat çekti” diyen Çam, “Dünyadaki bazı ülkeler bunu nasıl yaptığımızı sorguluyor. Yaptığımız yardımlar vakıf kültürümüzden ileri geliyor. Emaneti zayii etmeden ihtiyacı olana aktarmanın yolu, vakıf kültürü oluşundan kaynaklanıyor. Bizim milletimizin vakıf kültürü Orhan Gazi’ye kadar dayanıyor. Biz vakıf işinin dünyadaki en tecrübeli temsilcisiyiz, en iyisini biz yapıyoruz. Vakıf geleneğini çağın gereklerine göre yapıyoruz” diye konuştu.
YARDIM YAPARKEN HESAP KİTAP İÇİNDE DEĞİLİZ
Avrupalı bazı kuruluşların ve STK’ların yaptığı yardımların arka planında büyük hesaplar olduğunu ve bundan dolayı başarılı olamadıklarını kaydeden Çam, “Yardımlarda bizim diğer ülkelerden başarılı olmamızda ki temel fark; biz hesapsız kitapsız yardımlar yapıyoruz. Büyük devletler yardım yaparken “acaba yer altı kaynaklarının ne kadarını kullanacağız” diye hesaplar içine giriyorlar. Türkiye çıkarları beklentisinde yardımlar yapmıyor. Yardım yaptığınız yerlerde doğal kaynakları kullanırsanız, o insanları köleleştirmekten öteye gitmezsiniz. O insanlar size düşmanca bakarlar” dedi.
Yapılan yardımları ‘sağ elin verdiğini sol el görmemeli’ düsturuyla gerçekleştirdiklerini ifade eden Çam, “Avrupa’nın yapamadığı, bizim yaptığımız yardımların cevabı, berekettir. Yaptığımız yardımları insanların yüzüne vurmadan yaptığımız için başarılı oluyoruz. Avrupa’nın başarılı olamamasının sebebi de budur. Biz yardım yapmadaki başarımızı diğer büyük ülkelere anlatırken, yardım ettikleri insanları aşağılamayı bırakmalarını ancak o zaman başarılı olacaklarını söylüyoruz. Büyük ülkeler yaptığı yardımlarda, Türkiye’den yardım istiyorlar” şeklinde konuştu.
ASYA DA BİZİM, AFRİKA DA!
“Biz Afrika’ya veya Asya’ya gittiğimiz zaman herkes Türkiye buraya gelsin diyorlar. Biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz” diyen Çam TİKA’nın çalışmalarının çeşitli alanlarda devam ettiğini ifade etti. Çam “Eğitim, sağlık vs alanların yanında su kuyuları, güneş enerjisi santralleri gibi sosyal hizmetlerin yapımına da devam ediyoruz. Dünyanın çeşitli yerlerinde TİKA’nın 150’ye yakın şantiyesi devam ediyor. Uzun bir aradan sonra Müslüman topraklarda kültürel varlıkları korumaya yönelik çalışmaları başlattık. Orta Doğuda, Balkanlar’da ve Afrika’da yıllar önce Osmanlı’da olduğu gibi insanlar birbirine yakınlaşmaya başladı. Türkiye’ye ve Türk halkına kendilerini daha yakın hissediyorlar. Birçok yerde restorasyon çalışmalarımız devam ediyor” sözlerine yer verdi.
KAVMİYETÇİ ANLAYIŞLA YARDIM OLMAZ!
Çam, bazı kesimlerden ne işimiz var Afrika’da ya da ne işimiz var Asya’da şeklinde tepkilerin geldiğini belirterek, “Biz kavmiyetçi bir anlayışla yardım yapmıyoruz. Asya yardıma muhtaçken duramayız çünkü orası hem Müslüman coğrafyası hem de atalarımızın diyarı. Afrika’ya sırt çeviremeyiz yine aynı şekilde oralarda da Müslümanlar yaşamakta ve bir zamanlar Osmanlı toprağı idi, yani orayı da yok sayamayız. Biz, nerde yardıma muhtaç bir yer var oraya gideriz. Güney Amerika’da öyle. Yaptığımız yardımlar ülkemiz adına olumlu yansımalar olarak bize geri dönüyor. Ülkemizin prestiji artıyor” dedi.